Managementul statutului nutrițional
- 232 vues
Catedra de igienă generală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a desfășurat, în data de 21 martie, un atelier cu genericul Managementul statutului nutrițional (Le management du statut nutritionnel), unde s-au discutat obiectivele nutriționale în sănătatea publică, principiile alimentației raționale, căile și metodele de comunicare ale unei nutriții adecvate.
Elena Ciobanu, conferenţiar universitar la Catedra de igienă generală, a menționat că atât Uniunea Europeană, cât și lumea întreagă tinde spre o alimentație corectă și un mod de viață sănătos cu efectuarea exercițiilor fizice, consumarea fructelor și a legumelor, astfel ca alimentația să fie și diversificată, și rațională. De asemenea, un accent deosebit se pune asupra maladiilor cauzate de o nutriție inadecvată, ceea ce poate să ducă atât la denutriție, cât și la obezitate.
Invitatul special în cadrul evenimentului Valentina Marinescu, profesor universitar la Departamentul de Sociologie, Universitatea din București, România, a vorbit despre cum trebuie să fie o nutriție adecvată, venind cu exemple ale unei organizații de nutriție din Canada. Experții susțin că dietele vegetariene sunt sănătoase când sunt planificate corect. Important este de a avea o alimentație variată şi de a consuma suficiente calorii pentru a îndeplini nevoia energetică a organismului.
Participanții la atelier - studenți și cadre didactice atât din cadrul universității noastre, cât și de la Filiera francofonă a Universității Tehnice a Moldovei - au avut posibilitatea să-și cunoască indicele masei corporale, procentul de apă şi de grăsime din organism, masa musculară, masa osoasă, grăsimea viscerală ș.a. Măsurarea acestor indici a fost posibilă cu ajutorul unor cântare japoneze, care sunt foarte sensibile, iar studenții noștri au elaborat un algoritm computerizat, care a emis o fișă cu rezultate pentru fiecare persoană în parte.
La eveniment a participat şi Roxana Țurcanu, reprezentanta Antenei de Chișinău a Agenției Universitare Francofone, care a subliniat că acest atelier face parte dintr-un proiect susținut de AUF. „Mă bucur foarte mult de colaborarea dintre USMF Nicolae Testemițanu și Universitatea Tehnică a Moldovei și de rezultatele foarte frumoase pe care le-ați obținut în cadrul proiectului. Sunt rezultate utile din punct de vedere al specialităților pe care le aveți, dar, în același timp, sunt niște rezultate utile și la nivel de societate”, a declarat Roxana Țurcanu.
Evenimentul s-a desfășurat în limba franceză şi face parte din activitățile proiectului Création du réseau universitaire régional dans les domains de la santé, la nutrition et la sécurité alimentaire, unde USMF „Nicolae Testemițanu”, care are drepturi depline de membru al proiectului, a semnat Convenția-Cadru AUF-ECO, în data de 19 iulie 2017.
[nggallery id=754]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii