Medalii de Aur pentru cercetătorii USMF „Nicolae Testemițanu”

Published: 25.04.2018

DSC_4075Un grup de cercetători ai Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a obţinut Medalia de Aur cu mențiune specială - cea mai înaltă distincţie a Salonului Internaţional al Inovării şi Cercetării Ştiinţifice Studenţeşti „Cadet INOVA’18”. Evenimentul a avut loc în perioada 19-21 aprilie şi a fost organizat de Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, România. Tot aici, alți inventatori moldoveni au fost apreciaţi cu încă o medalie de aur, două medalii de argint și trei premii speciale.

Distincția cea mai înaltă a Salonului expozițional a fost decernată grupului de cercetare format din Sergiu Ungureanu, Doina Fosa, Nicolae Gladun, Corneliu Lepădatu și Natalia Șipitco, pentru lucrarea Metoda de tratament a incompetenței sfincterului esofagian inferior prin electrostimulare, brevetată în cadrul USMF „Nicolae Testemitanu”.

FB_IMG_1524339678447Cealaltă Medalie de AUR a fost oferită pentru lucrarea Remediu medicamentos sub forma de gel pentru tratamentul afecțiunilor parodonțiului, inventatori: Radu Bolun, Valeriu Fala, Victor Lacusta și Valeriu Rudic.

Medaliile de ARGINT au fost obținute de Vitalie Cobzac, Viorel Nacu, Mariana Jian, Stanislav Coșciug, Constantin Paladi și Olga Macagonova,  pentru lucrarea Metodă de obţinere a spongiei de colagen, și Vitalie Cobzac, Viorel Nacu, Gheorghe Croitor, Stanislav Coşciug și Mariana Jian, pentru invenția Grefă pentru restabilirea defectului osteocondral.  

Totodată, invenția Metodă de plastie a defectului tisular infectat din regiunea calcaneană cu lambou vascularizat, autori: Grigore Verega, Leonid Feghiu, Mihail Rudei, Ana-Maria Feghiu, a obţinut premiu special din partea Universității Tehnice din Cluj-Napoca; lucrarea Metoda de tratament a herniei hiatale gigante, autori: Ungureanu Sergiu, Fosa Doina, Gladun Nicolae – premiu special din partea Centrului de Inventică „Dorel Cernomazu”, România; iar invenţia Metodă de prelucrare a matricei decelularizate a ficatului pentru sporirea adeziunii celulare, inventatori: Mariana Jian, Viorel Nacu, Vitalie Cobzac, Constantin Paladi și Valeriana Pantea - premiu special din partea Universităţii de Ştiințe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara.  

FB_IMG_1524339821448Elena Coșneanu, inginer coordonator, Departamentului Știință al USMF „Nicolae Testemițanu”, a menţionat că la salon au fost prezentate peste 70 de invenții din România, Republica Moldova, Croația, Taiwan și China. Universitatea noastră a participat cu invențiile din ultimii cinci ani ale tinerilor cercetători-inventatori din domeniul ingineriei tisulare, biochimiei, stomatologiei și chirurgiei.

Toate lucrările expuse în cadrul Salonului au fost menționate cu Certificate de participare.

Participarea la cea de-a III-a ediție a Salonului Internaţional al Inovării şi Cercetării Ştiinţifice Studenţeşti „Cadet INOVA’18” a constituit un bun prilej pentru discuţii şi schimb de experienţă cu personalităţi remarcabile din domeniul ştiinţei şi inovării, cu reprezentanţii instituţiilor responsabile de înregistrarea obiectelor de proprietate intelectuală și industrială din alte ţări, care au salutat cu entuziasm reuşitele USMF „Nicolae Testemițanu” în domeniul protecţiei creaţiei intelectuale. 

În numele comunității universitare, aducem sincere felicitări premianților și le urăm noi performanțe în continuare!

Medalii de Aur pentru cercetătorii USMF „Nicolae Testemițanu”
„Cadet INOVA’18”
personalităţi remarcabile
domeniul ştiinţei şi inovării
premiu special

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii