13 octombrie - Ziua Mondială a Trombozei
- 168 views
Astăzi, 13 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Trombozei, iar cu acest prilej, Societatea de Tromboză și Hemostază din Republica Moldova organizează o conferință științifică unde este abordată tromboza în diferite domenii ale medicinei și consecințele acesteia.
Ziua Mondială a Trombozei a fost lansată în anul 2014 de către Societatea Internaţională de Tromboză şi Hemostază, ca răspuns la solicitările membrilor care au observat o creştere înaltă a cazurilor de tromboză. Prin organizarea manifestărilor, în această zi, comunitatea științifică și cea medicală atrag atenţia asupra unei probleme majore de sănătate, care de multe ori este greşit înţeleasă, şi scot în evidenţă impactul grav al trombozei asupra sănătăţii umane.
Desfășurarea Zilei Mondiale a Trombozei are ca scop informarea şi conştientizarea impactului trombozei, cauzele, factorii de risc, simptomele, prevenirea si tratamentul acestei maladii. Astfel, se încearcă reducerea cazurilor de deces şi a celor de dizabilitate provocate de această afecțiune, precum şi reducerea cu 25%, până în anul 2025, a cazurilor de deces prematur din cauza bolilor netransmisibile, de asemenea. Totodată, din anul 2013 Organizația Mondială a Sănătății implementează un plan de prevenire și ținere sub control a bolilor necontagioase (netransmisibile), prevăzut până în 2020.
Ziua Mondială a Trombozei are loc anual la 13 octombrie - ziua de naştere a lui Rudolf Virchow, un pionier în fiziopatologia trombozei. Medic şi patolog german, biolog și antropolog, Virchow a dezvoltat conceptul de „tromboză” modelându-l după înţelesul tuturor.
Societatea Internațională de Tromboză și Hemostază este condusă de un comitet ştiinţific global, compus din 175 de organizaţii din întreaga lume, care susțin acest eveniment din prima zi, contribuind astfel la creşterea vizibilităţii problemei trombozei, prin diferite evenimente şi forumuri educaţionale mediatizate de mass-media.
Mai multe detalii vedeți pe: http://www.worldthrombosisday.org/
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii