Influența rețelelor de socializare asupra vieții reale și a sănătății tinerilor

Published: 20.03.2018

DSC_1287Tinerii din ziua de astăzi sunt tot mai frecvent pe rețelele sociale decât în viața reală. Uită de multe ori să-și fixeze un rol în viață, preiau modele greșite, uită de comunicarea directă, de interrelaționare, intră ușor în depresie și disconfort sufletesc. Despre aceste probleme, dar și alte efecte negative ale rețelelor sociale au discutat un grup de studenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” la un atelier de lucru cu genericul Influența rețelelor de socializare asupra vieții reale și sănătății tinerilor (L’influence des réseaux sociaux sur la vie réelle et la santé des jeunes), desfășurat în data de 19 martie curent. Viitorii doctori și-au expus opiniile cu privire la prezența exagerată a rețelelor de socializare în viața reală și influența acestora asupra sănătății populației de diferite categorii de vârstă.

DSC_1305Moderator al evenimentului a fost Milijana Radic, lector de limba franceză în universitățile membre Agenției Universitare a Francofoniei din Chișinău (AUF), care a fost încântată să lucreze alături de mediciniști. În opinia ei tinerii noștri s-au arătat foarte interesați de subiect și au avut inițiativa de a pregăti câteva prezentări prin care au demonstrat influența rețelelor sociale asupra sănătății. „Mediciniștii au un nivel foarte bun de cunoaștere a limbii franceze, sunt foarte activi și interesați să învețe lucruri noi, iar atunci când îmbină responsabilitatea cu buna dispoziție e o plăcere să lucrezi alături de ei”, a declarat lectorul.

Janna Orlioglo, studentă în anul I la Facultatea de Stomatologie, a prezentat un sondaj despre interesele și scopurile pentru care oamenii de vârsta a III-a folosesc rețelele sociale. Potrivit cercetării sale, facebook-ul este cea mai populară rețea de socializare pe care o utilizează de obicei vârstnicii, cu scopul de a fi în centrul atenției, de a vorbi cu anumiți membri ai familiei care sunt la depărtare, de a reclama anumite produse, de a posta fotografii despre modul lor de viață, de a interacționa cu prieteni, foști colegi ș.a.

DSC_1298Mariana Răileanu, studentă în anul I la aceeași facultate, a declarat că din cauza programului încărcat de studiu nu folosește rețelele sociale, cu excepția unui cont pe facebook, pe care, de obicei, îl utilizează pentru a vedea informații plasate în grupul colegilor mediciniști. Tânăra a observat în ultima vreme o tendință de creștere a numărului de utilizatori pe Instagram, unde foarte mulți își apreciază popularitatea după numărul de like-uri și followeri, iar de aici apar tendințele spre depresie, tristețe ș.a. „Pe rețelele de socializare, persoanele de obicei își etalează stările și emoțiile pozitive, succesele, clipele fericite, dar foarte rar momentele dificile, emoțiile negative, eșecurile, ceea ce rezultă că există neconcordanță între viața reală și cea din mediul on-line”, a concluzionat medicinista.

„Rețelele sociale au generat o problemă globală în ceea ce privește comportamentul copiilor, tinerilor și chiar persoanelor mature, care au dezvoltat o dependență de rețele, generând probleme de ordin social și psihologic. Oamenii care stau doar pe net se retrag din viața reală, uită ce înseamnă comunicarea directă, participarea la activități sportive, sociale”, a specificat Gabriel Popov, student în anul I. Viitorul medic a venit și cu câteva recomandări pentru a aplana aceste probleme sociale cum ar fi: organizarea mai multor campanii de informare, ore deschise la școală, prin care copiii, tinerii și celelalte persoane dependente să fie îndemnate să citească o carte, să înlocuiască orele petrecute în fața calculatorului cu mersul pe jos, alergatul și alte activități sportive.

DSC_1290În general, studenții USMF „Nicolae Testemițanu” își folosesc raționat puținul timp pe care îl au pe rețelele de socializare, fie pentru a se informa între ei despre orarele programului de studii, fie pentru a disemina informație științifică și pentru a fi la curent cu ultimele noutăți, fie pentru a promova modul de viață sănătos. Cel mai mult timp însă îl petrec cu cartea în mână sau explorând diverse site-uri specializate în medicină, farmacie, stomatologie.

La atelier au participat profesori de limba franceză de la Catedra de limbi moderne și reprezentanți de la filiera francofonă a USMF „Nicolae Testemițanu”. Cei mai activi participanți au fost menționați cu premii oferite de către AUF.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Reușită Universitară în contextul Zilelor Francofoniei 2018.

 [nggallery id=755]

Influența rețelelor de socializare asupra vieții reale și a sănătății tinerilor

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii