Managementul pacienților cu patologie cardiovasculară
- 175 views
În data de 19 aprilie curent, Disciplina de cardiologie din cadrul Departamentului Medicină Internă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a organizat conferința științifică cu genericul „Noi abordări în managementul pacienților cu patologie cardiovasculară”.
La conferință au participat speakeri naționali și internaționali, care au prezentat situația actuală a maladiilor cardiovasculare în Republica Moldova, precum și progresele recente în diagnosticarea și tratamentul bolilor cardiovasculare, îndeosebi la pacienții cu hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă.
Profesorul universitar Valeriu Revenco, şeful Disciplinei de cardiologie, a vorbit despre importanța utilizării beta-blocantelor în tratamentul pacienților cu patologie cardiovasculară și despre contraindicațiile și efectele adverse pe care le pot provoca acestea dacă nu sunt administrate corect. Despre administrarea beta-blocantelor în timpul sarcinii profesorul a menționat că acestea ar trebui evitate, deoarece cresc riscul de hipoglicemie, bradicardie și detresă respiratorie la nou-născut. Cu toate acestea, beta-blocantele sunt utilizate pe larg în cazul hipertensiunii arteriale la gravide, fapt ce reprezintă o problemă delicată în ţara noastră.
Prezent la conferinţă, Oleksandr Bilchenko, reprezentantul Academiei Medicale pentru Educație Postuniversitară din Harkov, Ucraina, a abordat subiectul privind factorii de risc în conduita pacienților cu hipertensiune arterială, subliniind importanța diagnosticării corecte a pacientului și a prescrierii tratamentului.
Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă stringentă atât medicală, cât şi socio-economică pentru țara noastră, întrucât acestea se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces ale populaţiei, deţinând circa 57,5% din mortalitatea totală în ultimii 10 ani. Mortalitatea cardiovasculară înaltă din Republica Moldova depășește nivelul mediu global aproape de două ori.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii