Indemnizații unice majorate pentru absolvenții USMF „Nicolae Testemițanu” care se vor angaja în spitale și farmacii din localitățile rurale
- vizualizări: 93
Medicii, farmaciștii și specialiștii cu studii superioare de licență în domeniul medical – absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” care se vor angaja în mediul rural, conform repartizării Ministerului Sănătății, vor primi o indemnizație unică din partea statului în mărime de 250 de mii de lei, dublu decât anterior. Indemnizația va fi achitată în două tranșe: 120 de mii de lei – după șase luni de activitate și 130 de mii de lei – după al treilea an de activitate. Modificările au fost aprobate în ședința guvernului din 30 octombrie 2024.
De asemenea, tinerii specialiști vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ și consumul de energie termică și electrică în primii 5 ani de activitate, anterior – pentru primii 3 ani. În lista beneficiarilor de indemnizații și compensații vor fi incluși și absolvenții studiilor superioare de licență de la programele: Optometrie, Asistență medicală generală, Tehnologie radiologică, Fiziokinetoterapie și reabilitare și Sănătate publică.
Reamintim că, la 16 octombrie curent, Guvernul Republicii Moldova a aprobat și un regulament ce se referă la compensarea cheltuielilor de transport pentru lucrătorii medico-sanitari și din domeniul farmaceutic, care activează în alte localități decât cele în care își au domiciliul.
Măsurile aprobate au ca scop fortificarea domeniului sănătății și menținerea tinerilor specialiști în domeniu, în special în zonele rurale și în regiunile în care se atestă o insuficiență mai mare de cadre medicale în comparație cu zonele urbane.
Conform datelor statistice, în anul 2023, în sistemul ocrotirii sănătății activau 9638 de medici și 18929 personal medical cu studii medii, dintre aceștia 1816 (20%) medici și 3190 (17%) personal medical cu studii medii sunt cu statut de pensionar. Cea mai acută lipsă de specialiști cu studii superioare medicale se înregistrează la specialitățile: Medicină de familie – 216 specialiști, Anestezie și terapie intensivă – 143 de specialiști, Radiologie și imagistică medicală – 76 de specialiști, Medicină internă – 70 de specialiști, Medicină de urgență – 31 de specialiști și Chirurgie generală – 48.
În prezent, în unele raioane ale țării nu este niciun medic specialist în domeniile: cardiologie (Briceni, Nisporeni, Rîșcani, Telenești, Ungheni, Basarabeasca, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Taraclia, Vulcănești, Dubăsari, Glodeni), neonatologie (Briceni, Rîșcani, Fălești, Dondușeni, Dubăsari, Basarabeasca, Căușeni, Leova, Anenii Noi, Glodeni, Șoldănești, Ungheni, Ocnița, Basarabeasca, Cimișlia, Ștefan Vodă), anesteziologie-reanimatologie (Dubăsari, Basarabeasca, Taraclia), oncologie (Rîșcani, Drochia, Dubăsari, Ocnița, Călărași, Căușeni, Nisporeni, Șoldănești, Telenești, Basarabeasca, Cantemir, Taraclia, Vulcănești), ortopedie-traumatologie (Dubăsari, Ocnița, Basarabeasca, Cantemir, Taraclia), medici legiști (Briceni, Rîșcani, Glodeni, Soroca, Nisporeni, Șoldănești, Sîngerei, Cimișlia, Leova). În același timp, în unele instituții medico-sanitare publice raionale se atestă o insuficiență de medici de circa 25 la sută. Astfel, în raionul Fălești asigurarea cu cadre medicale superioare constituie 71,3%, Telenești – 74,4%, Taraclia – 71,6%, Cantemir – 77,3%, Ștefan Vodă – 76,3, Nisporeni – 75,8.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii