Managementul agresivității în serviciile de sănătate mintală

Publicat: 03.03.2018

DSC_0794În Republica Moldova, 60 de mii de persoane sunt diagnosticate cu probleme de sănătate mintală. Circa 50% dintre acestea au un grad de dizabilitate. Per total, tulburările mintale constituie cauza a 9% din dizabilitatea primară, iar, în acest context, problemele de sănătate mintală devin probleme de sănătate publică. Pentru a elucida aceste aspecte și pentru a discuta noile tendințe în abordarea și tratamentul acestor pacienți, doi conferențiari de la Catedra de psihiatrie, narcologie şi psihologie medicală au ținut un curs de instruire cu genericul Managementul agresivității în serviciile de sănătate mintală. Acțiunea a avut loc în zilele de 1 și 2 martie curent.

DSC_0797Beneficiarii cursului au fost medici specialiști, asistenți medicali, infirmieri și toți cei care lucrează cu persoane cu probleme de sănătate mintală. Participanții au aflat despre tipurile de agresiune, aspectele de gender legate de agresiunea produsă, modelul crizelor, metoda datelor individuale ale pacientului (IPD), tehnici de comunicare cu persoanele care suferă de boli mintale fără depunerea forței fizice, metoda Saprea, leziunile care pot apărea în urma constrângerii, tehnici de eliberare/deblocare, tehnici de relaxare, pericol și menținerea autorității în situații de criză, contact de siguranță (VIC), tehnici de constrângere prin contact fizic, mișcările în timpul constrângerii ș.a. La instruire, specialiștii au practicat o parte dintre aceste tehnici, ca ulterior să le aplice în activitate.

În opinia formatorului Inga Deliv, conferențiar universitar, Catedra de psihiatrie, narcologie şi psihologie medicală, comportamentul agresiv poate fi prevenit. Specialista susţine că trăim într-o societate dură și de multe ori persoanele cu probleme de sănătate mintală sunt stigmatizate și considerate violente. Realitatea este de fapt că societatea este agresivă față de aceste persoane, iar dintre ele doar circa 15% pot să răspundă la fel. În acest sens, se cere o altfel de pregătire a specialiștilor care lucrează cu persoanele cu deficiențe mintale, unde accentul să fie pus pe alte metode de comunicare și abordare a pacientului. Totuși, când se ajunge la tehnicile de constrângere și imobilizare, specialistul trebuie să țină cont și de securitatea personală.

DSC_0810Nadejda Chicov, asistent ergoterapeut la Centrul comunitar de sănătate mintală din Soroca, consideră că aceste instruiri sunt esențiale, având în vedere că la centrele de sănătate mintală sunt foarte multe persoane cu izbucniri violente, iar odată cu dezvoltarea unor noi tehnici de abordare a acestora, este bine ca fiecare specialist să le cunoască.

Pentru a fi formator în cadrul acestui curs, Igor Nastas, conferențiar universitar la Catedra de psihiatrie, narcologie şi psihologie medicală, a fost instruit în Olanda și Elveția. Specialistul susține că în țara noastră este loc pentru îmbunătățire atât în acordarea asistenței și serviciilor persoanelor cu probleme în sănătatea mintală, cât și în schimbarea atitudinii specialiștilor față de acești bolnavi. Una dintre cele mai bune practici implementate este vizita reprezentantului centrului comunitar de sănătate mintală la domiciliul pacientului pentru a-l ajuta să-și rezolve problemele. În acest caz beneficiarul nu mai este nevoit să fie internat, ceea ce permite o economisire majoră a fondurilor alocate pentru spitalizarea acestuia.  

DSC_0822Activitatea de instruire s-a desfășurat concomitent în trei grupuri, dintre care două în Chișinău și al treilea la Spitalul de Psihiatrie din mun. Bălți.

Cursurile au fost organizate în cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală din Moldova”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare. Instruirile au început în noiembrie 2017 și vor dura până în luna iunie 2018. La cursuri vor participa un număr de 400 de cadre medicale și paramedicale din peste 40 de centre comunitare de sănătate mintală și trei spitale de psihiatrie din Bălți, Chișinău, Orhei.

 [nggallery id=743]

Managementul agresivității în serviciile de sănătate mintală

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii