Transfer de cunoștințe și bune practici în reabilitarea medicală Iași-Chișinău
- vizualizări: 197
În data de 23 martie, Departamentul Medicină al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” și Spitalul Militar Clinic de Urgențe „Dr. Iacob Czihac” din Iași în parteneriat cu Catedra de reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” au organizat o conferință științifică cu titlul „Otrho posturo gnosis - the knowledge to influence and control the diseases”.
Evenimentul a fost deschis de gazda și organizatorul manifestării - profesorul Ioan Sorin Stratulat, UMF Gr. T. Popa, şef al Clinicii de reabilitare medicală, Spitalul Militar Clinic de Urgențe „Dr. Iacob Czihac” din Iași. Dumnealui a menţionat că materialele prezentate şi discutate în cadrul conferinţei, colaborarea şi schimbul de experienţă dintre specialişti va influenţa pozitiv serviciul de reabilitare a persoanelor cu dizabilități.
La forum au participat reprezentanţi ai comunităţii medicale din România şi membri ai Societăţii Specialiştilor în Reabilitarea Medicală, Medicină Fizică şi Terapie Manuală din Republica Moldova, Catedra de kinetoterapie a Universității de Stat de Educație Fizică Sport. USMF „Nicolae Testemițanu” a fost partener al acestui eveniment şi a fost reprezentată de Catedra de reabilitare medicală, medicină fizică şi terapie manuală. Membrii catedrei: profesorul universitar Oleg Pascal, șef catedră, Alisa Tăbîrţă, asistent universitar, Victoria Chihai, asistent universitar, au prezentat rezultatele studiilor clinice efectuate în incinta spitalelor din ţară.
Programul conferinței a inclus prezentări orale și ateliere de lucru pe următoarele subiecte: reabilitarea mersului și a echilibrului după leziuni la nivelul SNC; aspecte clinice și de recuperare a tulburărilor posturale la pacienții post-accident vascular cerebral; provocările clinice ale alimentației în neurologie; particularități clinico-funcționale în recuperarea mersului protetic la pacienții cu amputații ale membrelor inferioare; impactul oboselii în neuroreabilitare; evaluarea funcțională a prehensiunii la pacienții cu poliartrită reumatoidă.
În cadrul discuţiilor au fost abordate problemele actuale existente în sistemele de reabilitare din ambele ţări. Totodată, au fost stabilite câteva obiective de dezvoltare pe viitor, printre cele mai prioritare fiind schimburile de experienţă şi dezvoltarea proiectelor internaţionale. Următoarea întâlnire bilaterală se preconizează în luna iunie 2018, în Republica Moldova, unde va avea loc o conferinţă ştiinţifico-practică.
[nggallery id=760]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii