webometrics

USMF „Nicolae Testemițanu” se menține pe prima poziție printre universitățile din țară, în clasamentul internațional Webometrics

Publicat: 01.02.2023

webometricsUniversitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova se menține pe LOCUL I la nivel național și a urcat 287 de poziții la nivel mondial în Ranking Web of Universities (Webometrics), comparativ cu ediția din luna iulie 2022. 

Potrivit Raportului Webometrics, publicat la sfârșitul lunii ianuarie 2023, universitatea noastră se clasează pe poziția 282 printre universitățile din Europa Centrală și de Est, pe locul 1140  printre cele de pe continentul european și pe poziția 3688 printre cele peste 31 de mii de instituții prezente on-line la nivel global. 

Astfel, USMF „Nicolae Testemițanu” se clasează pe locul întâi la capitolul Transparență (Deschidere), înregistrând o creștere cu 237 de poziții la nivel mondial, datorită majorării numărului de citări în Google Scholar, de la 25 573  (iulie 2022) la 27 613 (ianuarie 2023). Poziția de lider la nivel național și o avansare cu 36 de poziții la nivel mondial se atestă și la indicatorul Excelență. Totodată, în ultimele șase luni, universitatea noastră a avansat cu 766 de poziții la nivel mondial la capitolul Impact (Vizibilitate). 

Constituit în 2004 de către Cybermetrics Lab din Spania (Spanish National Research Council, CSIC), Webometrics este un sistem de clasificare pentru universităţile din întreaga lume, ce are scopul de a motiva atât instituţiile, cât şi cercetătorii. Obiectivul principal al clasamentului Webometrics este de a promova Accesul Deschis la cunoștințele generate de universitate. Cea mai bună strategie pentru a îmbunătăți poziția în top este de a crește cantitatea și calitatea conținutului web.

Ranking Web of Universities este publicat de două ori pe an și analizează peste 31 de mii de instituții de învățământ superior din lume, după trei indicatori: 

50% – Impactul – numărul total de linkuri (legături) externe pe care domeniul web al instituţiei le primește de la terțe părți (Ahrefs Majestic);

10% – Transparența – numărul total de citări ale cercetătorilor universității ce se regăsesc în topul celor 310 profiluri ale autorilor, din care se exclud primele 30 de profiluri (Google Scholar Profiles);

40% – Excelența – calitatea articolelor științifice publicate în reviste internaționale cu factor de impact ridicat, aflate în primele 10% cele mai citate la 27 de discipline, conform datelor 2017-2021 (Scimago).

 

Și în ediția curentă Webometrics, organizatorii au venit cu unele recomandări  privind profilurile autorilor pe Google Scholar, și anume:

  1. Necesitatea indicării denumirii oficiale a universității la afiliere și a adresei de e-mail a autorului/autorilor personalizată INSTITUȚIONAL. 

  2. Profilurile non-individuale (reviste, departamente, grupuri, conferințe) sunt penalizate până la EXCLUDEREA întregii instituții (numărul de citări este egal cu zero).

   3. PRACTICI RELE. Dacă mai multe profiluri de autori ce nu aparțin Universității sunt adăugate intenționat pentru a crește ratingul acesteia, instituția va fi EXCLUSĂ din clasament. În ediția curentă au fost analizate peste 1 400 000 de profiluri Google Scholar Citations (GSC).

Crearea profilului personal în Google Scholar este voluntară, dar odată ce acesta este făcut public, responsabilitatea pentru corectitudinea informațiilor aparține autorului. GSC actualizează automat profilurile autorilor, care, uneori, adaugă mașinal înregistrări și citări ce nu aparțin acestora. Autorii ar trebui să fie conștienți de aceste probleme și să-și revizuiască periodic profilurile. De asemenea, instituțiile ar trebui să-și monitorizeze profilurile membrilor comunității pentru a exclude înregistrări false, incorecte sau duplicate intenționat (sau neintenționat). Aceasta este cheia pentru clasament, deoarece orice instituție identificată cu asemenea neconformități poate fi exclusă din edițiile viitoare ale clasamentului. 

   4. Cifrele sunt valabile doar la momentul colectării (1-20 ianuarie 2023).

   5. Câteva universități au două domenii web principale, însă doar cel mai bun clasat global este inclus în clasamentul principal.

 

webometrics
webometrics
webometrics
webometrics
webometrics
webometrics
webometrics
webometrics
webometrics
webometrics
usmf
webometrics
LOCUL 1
citări
Google Scholar
clasament internațional
acces deschis
excelență
transparența
impact
cercetare
vizibilitate instituțională
repozitoriu
ranking web of universities

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii